Neizvjesnost novog doba

Ukoliko bismo pokušali da sažmemo cjelokupnu godinu koja je sada već na izmaku onda nema dvojbe da bi se ona mogla sažeti u tri proste riječi: neizvjesnost novog doba. Nije samo pandemija, uzrokovana SARS-CoV-2 virusom, uvela čovječanstvo u novo doba, ali je ona uistinu ubrzala taj proces. Bilo bi odista naivno vjerovati da će se po završetku ove agonije svijet vratiti svojem predpandemijskom životu, te da će ova pandemija ostati samo ružna uspomena koje ćemo se nerado sjećati. Ako ne vjerujete da smo zakoračili u novo doba u kojem će se (ne)formalne institucije značajno mijenjati, krenite od sebe, i od svog mikrokosmosa, pa analizirajte novonastale promjene sve do cjelokupne ovozemaljske civilizacije iliti makrokosmosa.

Zimski broj 2020. godine

Časopis Nevidljiva ruka se sastoji od komentatorskih izvještaja, analitičkih bilješki, osvrta, razgovora, članaka, portreta, komentara i recenzija iz oblasti političke ekonomije. U osnovi ideja časopisa jeste razmjena mišljenja o tome kako različite političke institucije, političko okruženje i ekonomski sistemi utiču na sveukupni razvoj društava Zapadnog Balkana.

Najznačajnije promjene, kojima ćemo se posebno baviti u ovom časopisu, su se desile u razumijevanju koncepta države i njenog opsega djelovanja. Pandemija je u značajnoj mjeri uticala na povećanje opsega djelovanja države odnosno njene sveopšte moći, pa je neminovan ulazak u period kada će se građanske, političke i ekonomske slobode naći pod pritiskom novonastalih prilika. U Crnoj Gori, kao relativno mladoj državi u kojoj su – kako formalne, tako i neformalne – institucije još uvijek nestabilne i nedorasle demokratskim društvima, ovo će biti izazov od posebnog značaja za dalji razvoj društva. Ovogodišnja dešavanja su bila najbolji pokazatelj neprilika koje može prouzrokovati veliki državni aparat po pitanju gorepomenutih sloboda bez obzira koja partija rukovodila njime. Radikalni nacionalizam, hapšenja zbog napisanih riječi, otežavanje poslovanja i suspendovanje prava i sloboda u vrijeme pandemije samo su neki od primjera negativnog dejstvovanja velike države.

Prikladan odgovor na takvo dejstvovanje države bi bio jačanje liberalne misli u Crnoj Gori. Ipak, da bi liberalna misao mogla uopšte da jača i da se razvija u pravcu koji će štiti građanske, političke i ekonomske slobode, ona prvo mora dobiti svoje novo lice odnosno novi koncept. Dosadašnji liberalizam u Crnoj Gori, ako bi se tako mogao nazvati, uglavnom se pokazao kao leglo ili nacionalista ili oportunista koji bi u sprezi sa političarima ostvarivali svoje poslovne zamisli. Temelji novog liberalizma u Crnoj Gori moraju biti izgrađeni na takav način da nikada više ne dopuste ovakvu devijantnost, te da sa gnušanjem odbacuju svaki pokušaj dalje kompromitacije liberalizma. To nije nimalo lak zadatak. Iz iskustva autora ovih redova koji je u svojim ranijim godinama imao prilike da bude u okruženju i jednih i drugih, gorepomenutih, kvaziliberala, moglo bi se zaključiti da će stvaranje bilo kakvog novog liberalizma naići na žestok odgovor.

Stvaranje ovog časopisa je samo prvi korak u toj borbi, ali i najvažniji. Ovaj časopis bi trebao biti glas novog liberalizma u Crnoj Gori, ali i u regionu, te prilika da se liberali/ke okupe oko izvornih vrijednosti i principa liberalizma koji će ovom društvu obezbjediti slobodu i prosperitet. Osnovna ideja časopisa jeste razmjena mišljenja o tome kako različite političke institucije, političko okruženje i ekonomski sistemi utiču na sveukupni razvoj društava na Zapadnom Balkanu. U svojim radovima nastojaćemo da analiziramo sve aspekte države i njene kontrole nad određenim društvenim, političkim i ekonomskim procesima, te da budemo kritičari svakog budućeg suspendovanja prava i sloboda.

Naposljetku – premda jesmo svjesni da to može biti izazovno za crnogorske prilike – nemojte biti uvjereni da je zadatak ovog časopisa stvaranje liberalne dogme koja nastoji da okupi svoje vjernike. Naprotiv! Zadatak ovog časopisa je da pokrene misaoni proces u pojedincu i oslobodi ga stega plemenske filosofije, te čitaocima ponudi jedinstvene i konstruktivne poglede na sva lokalna i globalna dešavanja. Prema tome, nastojaćemo da radimo na emancipaciji i intelektualnom razvoju pojedinaca, posebno onih mladih, uvjereni da samo na taj način možemo dovesti do sveopšteg razvoja crnogorskog, i regionalnog, društva. Zbog toga i naziv Nevidljiva ruka – kao simbol neuočljive pokretačke sile koja na najljepši mogući usklađuje interese pojedinaca i cjelokupnog društva bez potrebe unaprijed dogovorenog plana odnosno miješanja države. To je budućnost u koju vjerujemo i kojoj istinski težimo.

To je temelj novog liberalizma.

Prethodna objava

Kriza crnogorske (ekonomske) stvarnosti

Sljedeća objava

Slobodno tržište ili intervencionizam?

Total
0
Share