Ilija Franeta u finalu takmičenja Evropske resursne banke

Budvanin Ilija Franeta, mladi ekonomista i operativni direktor NVU Mreža za globalne komunikacije, našao se u finalu takmičenja Evropske resursne banke koji se organizuje pod pokroviteljstvom Austrijskog ekonomskog centra iz Beča na čijem čelu se nalazi vice-guvernerka Centralne banke Austrije, gospođa Barbara Kolm. On je u finalu predstavio inicijativu koja nosi naziv „Program decentralizovane budućnosti“, a odnosi se na upotrebu tzv. blockchain tehnologije u Crnoj Gori, ali i na prostoru Zapadnog Balkana.  

Program “Decentralizovana budućnost” je inicijativa nevladinog udruženja Mreža za globalne komunikacije koja ima za cilj promociju decentralizovanih rješenja u državnom i privatnom upravljanju resursima. Primarni pažnja programa je usmjerena na upotrebu tzv. blockchain tehnologije u unaprijeđivanju efikasnosti, transparentnosti i održivosti u obavljanju različitih aktivnosti kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

Program bi trebao zvanično da počne 20. septembra 2021. godine. Prvi događaj će biti održan u Budvi, a tokom šestomjesečne kampanje planirano je da isti budu održani u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori, ali i u regionu. Tokom ovih događaja, donosioci odluka i preduzetnici imaće priliku da se pobliže upoznaju sa benefitima ‘blockchain’ tehnologije i rješenjima koja mogu unaprijediti poslovni ambijent.

U finalu takmičenja, renomirani petočlani žiri, sastavljen od uglednih ekonomista i preduzetnika iz Evrope, donosi odluku o tri najbolja rješenja koja će Evropska resursna banka nagraditi sa neophodnim finansijskim resursima za pokretanje projekata. Takođe, ove godine, i publika ima priliku da iskaže svoje mišljenje u izboru najboljih rješenja koje bira Evropska resursna banka, te se ovim putem pozivaju svi građani i građanke Budve da daju svoj doprinos i podrže svog sugrađanina glasanjem na zvaničnom sajtu ovog događaja: www.europeanresourcebank.org

Glasanje je otvoreno do 26. maja 2021. godine. Sastanak Evropske resursne banke se i ove godine održava online zbog globalne pandemije izazvane koronavirusom, a tema ovogodišnjeg sastanka je novi svjetski poredak u post-pandemijskom svijetu.


Izvori:

Prethodna objava

Danijel Kalezić: Bez slobode nema života

Sljedeća objava

Darko Brkan: Medijska pismenost je najvažnija u borbi protiv lažnih vijesti

Slične objave
Total
0
Share