Budućnost obrazovanja

U kontekstu promjene posla, potražnje za novim vještinama i sve većom socio-ekonomskom polarizacijom, osnovne i srednje škole imaju ključnu ulogu u pripremi globalnih građana i radne snage za budućnost. Obrazovni modeli se moraju prilagoditi da djecu osposobe za stvaranje više inkluzivnog, kohezivnog i produktivnog svijeta.

Na standardizovani model izravnog učenja koji se danas široko koristi u redovnom obrazovanju uvelike su uticale potrebe prethodnih industrijskih revolucija, kada je masovna proizvodnja jednoobraznih talenata korištena za popunjavanje ponavljajućih, procesno orijentisanih radnih mjesta u ranoj proizvodnji. Inovacije su usmjerile ekonomiju prema novim modelima produktivnosti. Treća i potonja industrijska revolucija uvele su automatizaciju proizvodnje i drugačije vrijednosti.

Ovi novi pokretači rasta stvorili su velike promjene u vještinama potrebnim za doprinos privrede i načinima na koji ljudi rade, postavljajući pitanja o adekvatnosti postojećih obrazovnih sistema u skladu s tim promjenama.

Mnoga će djeca današnjice raditi na novim vrstama poslova koje još ne postoje, od kojih će većina vjerojatno imati povećanu premiju i na digitalne i na socijalno-emocionalne vještine. Uvest će se u potpuno nove poslovne modele čija je radna snaga puno više raspodijeljena. U svijetu koji je sve više povezan, očekuje se da će budući radnici sarađivati s vršnjacima koji žive u različitim dijelovima svijeta, razumjeti kulturne nijanse i, u mnogim slučajevima, koristiti digitalne alate kako bi omogućili ove nove vrste interakcija.

Osam krucijalnih karakteristika u sadržaju i iskustvu učenja identifikovano je za definisanje visokokvalitetnog učenja u procesu tranzicije ka novoj industrijskoj revoluciji:

I

Vještine globalnog građanstva: Uključite sadržaje koji su usredotočeni na izgradnju svijesti o širem svijetu, održivosti i igranju aktivne uloge u globalnoj zajednici.

II

Inovacije i kreativnost: Uključiti sadržaj koji potiče vještine potrebne za inovaciju, uključujući složeno rješavanje problema, analitičko razmišljanje, kreativnost i analizu sistema

III

Tehnološke vještine: Uključite sadržaje koji se temelje na razvijanju digitalnih vještina, uključujući programiranje, digitalnu odgovornost i korištenje tehnologije.

IV

Interpersonalne vještine: Uključite sadržaje koji se fokusiraju na međuljudsku emocionalnu inteligenciju, uključujući empatiju, saradnju, pregovore, liderstvo i društvenu svijest.

V

Personalizovano i samostalno učenje: pređite iz sistema u kojem je učenje standardizovano, temeljeno na različitim individualnim potrebama svakog učenika, i dovoljno fleksibilno da omogući svakom polazniku da napreduje svojim tempom.

VI

Pristupačno i inkluzivno učenje: Pređite iz sistema u kojem je učenje ograničeno na one koji imaju pristup školskim zgradama, u onaj u kojem svi imaju pristup učenju i zato je uključivo.

VII

Učenje temeljeno na problemima i kolaborativno: pređite s procesa na projekt i isporuku sadržaja temeljenog na projektima, što zahtijeva saradnju i vrjednovanje budućnosti rada.

VIII

Cjeloživotno učenje i učenje usmjereno učenicima: pređite iz sistema u kojem se učenje i vještine smanjuju tijekom nečijeg životnog vijeka, u onaj gdje se svi kontinuirano usavršavaju na postojećim vještinama i stječu nove na temelju svojih individualnih potreba.

Čovjekov um je jedan veliki softver i ako nismo u mogućnosti da isti nadogradimo onda dolazimo do određenih prepreka koje mogu da utiču na konkurentnost kada govorimo o tržištu rada. Jedno je sigurno, a to je da je promjena jedina konstanta.


Stavovi u ovom tekstu su isključivo lični stavovi autora/ke, i ne predstavljaju zvanične stavove nevladine organizacije Mreža za globalne komunikacije. Cilj ovih tekstova je podsticanje konstruktivnog dijaloga koji će voditi ka većoj slobodi, odgovornosti i prosperitetu crnogorskog društva.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Ovdje unesite Vaše ime

Popularno

Roman Jakič: Evropska unija nudi značajne prilike mladima

Na izborima za Evropski parlament koji su održani u maju 2019. godine, Savez liberala i demokrata Evrope (eng. ALDE) u koaliciji sa predsjednikom Francuske...

Uticaj ekonomskih sloboda na blagostanje žena

Ekonomske slobode, odnosno mogućnost pojedinaca da donosi sopstvene ekonomske odluke, je ključ za uspješan ekonomski i društveni napredak. Mnogobrojna akademska istraživanja su pokazala da...

Sačuvati kapitalizam od „kapitalista“

Nekada je bauk predstavljao izmišljeno biće koje je služilo za plašenje djece kako bi ista ostala poslušna. Sigurno je da biste mogli sa lakoćom...

Preporuka uredništva

Zarobljena država, sumorna dijagnoza

Postoji virus koji razara svaku državu Zapadnog Balkana. Zahvaljujući tom zaraznom i uništavajućem virusu, velika većina stanovnika ovog regiona neće osjetiti bogatstvo ili prosperitet...

Kritičarima (neo)liberalizma

Ukoliko ste ljubitelj (ekonomske) istorije onda ste vjerovatno analizirajući poslednjih par decenija, pa i vjekova, uspjeli da zapazite obrazac koji se javlja tokom trajanja...

Uhvati me ako možeš

Politička previranja uvijek su bila obilježene lažnim vijestima. No njihov intezitet se širenjem komunikacionih tehnologija znatno pojačao. Osim toga, fenomen lažnih vijesti sa polja...