Danas je Međunarodni dan intelektualne svojine

Podgorica, Crna Gora – Crnogorska nevladina organizacija Luča Institut u saradnji sa Property Rights Alliance i 70 drugih međunarodnih organizacija obilježava danas Međunarodni dan intelektualne svojine, slanjem otvorenog pisma Međunarodnoj organizaciji za intelektualnu svojinu. Ove godine žene pronalazači i preduzetnice su u posebnom fokusu. Tim povodom Međunarodna koalicija od preko 70 organizacija je pisala Međunarodnoj organizaciji za intelektualnu svojinu i njenom direktoru gospodinu Francis Gurry-u kako bi istakli važnost jačanja prava na intelektualnu svojinu i njene zaštite.

U pismu se između ostalog navodi:

Ovogodišnja tema, Značajna promjena: Žene kao inovatori i kreativci, je od posebne važnosti za naše organizacije. Kroz istoriju intelektualna svojina je igrala  jednu od vodećih uloga u unapređenju prava i sloboda žena širom svijeta. Ostajemo posvećeni podršci ženama inovatorima – jer cjelokupna ovozemaljska civilizacija je na dobitku od nevjerovatnih otkrića koja su potekla iz jakih prava na intelektualnu svojinu.“

Zaštita prava na intelektualnu svojinu je imperativ za jačanje inovativnosti, preduzetništva i ekonomskog razvoja. Kada ova prava nisu obezbjeđena, proizvodi i njihova jedinstvena prepoznatljivost su ugroženi, a samim tim i kvalitet proizvoda je diskutabilan. Takav potez ne samo da smanjuje ekonomske podsticaje, već i inovacije i stvaranje novih tržišta.

Jačanje prava na intelektualnu svojinu omogućava preduzetnicima da imaju kontrolu nad svojim proizvodom, sadržajem i dizajnom. Takođe, studije pokazuju da države sa jakim pravom na intelektualnu svojinu imaju veći BDP po glavi stanovnika, ali i veći nivo ekonomske razvijenosti uopšte.

Nevladina organizacija Luča Institut će nastojati u svom djelovanju da ukazuje na značaj i prilike prava na intelektualnu svojinu u Crnoj Gori. Kroz analize i istraživačke radove ćemo nastojati da ukažemo ne samo crnogorskoj, već i međunarodnoj javnosti na stanje intelektualne svojine u Crnoj Gori“ – rekao je Slobodan Franeta

U čast Međunarodnog dana intelektualne svojine crnogorska nevladina organizacija Luča Institut se pridružuje Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu u godišnjoj proslavi ovog značajnog elementa ekonomskog razvoja jednog društva koji podstiče konstantu inovativnost, nove izume i radoznalost.

Prethodna objava

Međunarodna koalicija: Pet godina neupsjeha

Sljedeća objava

Po zaštiti privatne svojine Crna Gora kao zemlje Afrike

Slične objave
Total
0
Share