Međunarodna koalicija: Pet godina neupsjeha

Podgorica, Crna Gora – “Pet godina neuspjeha!” – To je poruka koja je proslijeđena novom direktoru Svjetske zdrastvene organizacije Dr. Tedros Ghebreyesus-u u okviru koalicionog pisma 62 međunarodne organizacije, a koja se odnosi na nastavak sprovođenja tzv. politike običnog pakovanja koju promoviše SZO.

Prije pet godina, Australija je postala prva država koja je implementirala politiku običnog pakovanja u duvanskoj industriji, oduzimajući pravo ovim kompanijama da koriste svoje oznake i promovišu svoj zaštitni znak, odnosno brend. Na taj potez Vlada se odlučila kako bi smanjila potrebu za duvanom, i obeshrabrila građane u kupovini duvanskih proizvoda.

Umjesto toga, konzumacija duvanskih proizvoda u Australiji je porasla sa 11.5% na 14%. Australija je tako ne samo izgubila potencijalne dvije milijarde australijskih dolara od poreskog prihoda, već je stvorila priliku kriminalnim organizacijama i teroristima da putem ilegalnog tržišta povećavaju svoje prihode. Slična politika običnog pakovanja i ilegalna trgovina duvanskim proizvodima u Francuskoj je bila povezivana sa džihadistima, ali i napadima u Parizu.

Uprkos očiglednim dokazima da je politika običnog pakovanja imala ogromne neželjene posljedice po mnoga društva, Svjetska zdrastvena organizacija i dalje nastavlja da je podržava u sklopu svoje Okvirne konvencije o kontroli duvana.

Međunarodna koalicija, i Luča Institut, žele da poruče Dr. Tedros Ghebreyesus-u jednu stvar: imovinska prava se ne smiju kršiti!

U pismu se između ostalog i navodi „da čak i u slučaju da je politika običnog pakovanja efektivna, ona se mora odbaciti, jer su prava neotuđiva i ne smiju se odbacivati u političke svrhe određenih grupacija“

Međunarodna koalicija je predložila  Svjetskog zdrastvenoj organizaciji da štiti pravo na intelektualnu svojinu jer „inovacioni podsticaj koji se stvara od strane zaštitnih znakova, brendova, podstiče konkurenciju da proizvodi kvalitetnije proizvode za koje postoji tražnja na tržištu, ali ona sa druge strane stvara i medicinski napredak koji spašava živote.“

Naposljetku, očigledno je da od Argentine pa do Venecuele, i od Sjedinjenih Američkih Država pa sve do Hong Konga, međunarodna koalicija organizacija želi da Svjetska zdrastvena organizacija i vlade širom svijeta „prestanu da krše prava intelektualne svojine implementirajući politiku običnog pakovanja.“

Sljedeća objava

Danas je Međunarodni dan intelektualne svojine

Slične objave
Total
0
Share